Power & Source of Big Ideas

No M.2 disk on NanoPC-T4

Moderators: chensy, FATechsupport

Hi!

I am using the latest firmware on a NanoPC-T4 and I can't get the M.2 disk to work. "cat /proc/partitions" or "lsblk" doesn't list the disk.

There seems to be a boot problem with the latest firmware, as I have older boards that work as expected:
pi@NanoPC-T4-2:~$ dmesg | grep -i error
[ 1.161479] rockchip-pcie: probe of f8000000.pcie failed with error -110
[ 1.630059] Error: Driver 'sc031gs' is already registered, aborting...
[ 1.648331] cdn-dp fec00000.dp: Direct firmware load for rockchip/dptx.bin failed with error -2
[ 2.392303] cdn-dp fec00000.dp: [drm:cdn_dp_request_firmware] *ERROR* failed to request firmware: -11
[ 3.887350] CFG80211-ERROR) wl_setup_wiphy : Registering Vendor80211
[ 3.890282] CFG80211-ERROR) wl_init_prof : wl_init_prof: No profile
[ 5.474456] CFG80211-ERROR) wl_cfg80211_event : Event handler is not created
[ 5.474487] CFG80211-ERROR) wl_cfg80211_event : Event handler is not created
[ 5.474515] CFG80211-ERROR) wl_cfg80211_event : Event handler is not created
[ 5.477314] CFG80211-ERROR) wl_cfg80211_event : Event handler is not created
[ 5.477835] CONFIG-ERROR) dhd_conf_set_bufiovar: country setting failed -2
[ 97.682064] CFG80211-ERROR) wl_cfg80211_disconnect : Reason 3
[ 97.684164] CFG80211-ERROR) wl_is_linkdown : Link down Reason : WLC_E_LINK
[ 97.685112] CFG80211-ERROR) wl_cfg80211_tdls_config : No change in tdls state. Do nothing. tdls_enable:1
pi@NanoPC-T4-2:~$ dmesg | grep -i pci
PCI I/O : 0xffffffbffee00000 - 0xffffffbfffe00000 ( 16 MB)
[ 0.120247] PCI/MSI: /interrupt-controller@fee00000/interrupt-controller@fee20000 domain created
[ 0.310684] PCI: CLS 0 bytes, default 64
[ 0.635472] rockchip-pcie f8000000.pcie: GPIO lookup for consumer ep
[ 0.635487] rockchip-pcie f8000000.pcie: using device tree for GPIO lookup
[ 0.635518] of_get_named_gpiod_flags: parsed 'ep-gpios' property of node '/pcie@f8000000[0]' - status (0)
[ 0.635758] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie3v3 regulator found
[ 0.636342] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie1v8 regulator found
[ 0.636910] rockchip-pcie f8000000.pcie: no vpcie0v9 regulator found
[ 0.637480] rockchip-pcie f8000000.pcie: missing "memory-region" property
[ 0.638084] PCI host bridge /pcie@f8000000 ranges:
[ 1.160216] rockchip-pcie f8000000.pcie: PCIe link training gen1 timeout!
[ 1.160829] rockchip-pcie f8000000.pcie: deferred probe failed
[ 1.161479] rockchip-pcie: probe of f8000000.pcie failed with error -110
[ 1.303079] ehci-pci: EHCI PCI platform driver

Is this a hardware failure or just a software problem?
What kind of m.2 are you using? There are 3 kinds, sata, ahci and nvme. Only m-key nvme will work as there is no sata interface on the rk3399 or wired to the m.2 connector.

nvme cost more too (yay) but that's the first thing to check.

hope this helps.

M.
Yes, you are right. I was not aware that there a couple of different types.

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 5185 on Wed Jan 22, 2020 1:44 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests