Power & Source of Big Ideas

Enable UART1 on H3 mainline ubuntu core

Moderators: chensy, FATechsupport

I just downloaded the recent mainline image for the NanoPi Neo (h3-mainline-ubuntu-core-qte-sd4g-20170228). It boots and runs fine. However, I was trying to access the UART1 on /dev/ttyS1, but apparently it is not enabled by default.

The dmesg output is:

Code: Select all

dmesg | grep tty
[    0.000000] Kernel command line: console=ttyS0,115200 earlyprintk root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 rw rootwait fsck.repair=yes panic=10 isolcpus=1
[    0.298986] console [ttyS0] disabled
[    0.319160] 1c28000.serial: ttyS0 at MMIO 0x1c28000 (irq = 32, base_baud = 1500000) is a U6_16550A
[    0.948494] console [ttyS0] enabled


I can see that ttyS0 gets initialized, but I don't see anything related to ttyS1 or ttyS2. By using setserial I can see that ttyS0 is attached to interrupt 32, but ttyS1 is attached to interrupt 0 (which probably means none). I tried using minicom to talk over ttyS1. It can open the port, but nothing goes through it. I was using ttyS1 before with the Armbian image, and it was working fine. By updating it to the most recent ubuntu core it stopped working.

Any ideas on how to fix this?


Thanks!
As an update, I downloaded the latest official-ROM (nanopi-neo-ubuntu-core-qte-sd4g-20170220.img), not the mainline one, and UART1 works out of the box. It seems that there is really something broken with the mainline image, and I would really like to use it because it is based on a more recent kernel.
Hi ,
The NEO has supported mainline ubuntu core you can download it from NEO'wiki .

thank you!

Who is online

In total there are 5 users online :: 0 registered, 0 hidden and 5 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 5185 on Wed Jan 22, 2020 1:44 pm

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests