Power & Source of Big Ideas

Basic GPIOG11 Programming on NanoPi NEO

Moderators: chensy, FATechsupport

Hi,

I want test GPIOG11 on NanoPi NEO.
I use a PIN#7 on connector CON1, with a res as pull-up on 3.3V.
Under shell, i enter :

Code: Select all

echo "out" > /sys/class/gpio/gpio203/direction
echo "1" > /sys/class/gpio/gpio203/value
echo "0" > /sys/class/gpio/gpio203/value


But nothing append on CON1 PIN#7. Where is my error?
Did you export "Linux gpio" 203 first?
http://wiki.friendlyarm.com/wiki/index.php/NanoPi_NEO#Layout

Works for me:

Code: Select all

Last login: Wed Aug 31 20:59:52 2016 from 192.168.178.30
root@FriendlyARM:~# echo 203 > /sys/class/gpio/export
root@FriendlyARM:~# echo out > /sys/class/gpio/gpio203/direction
root@FriendlyARM:~# echo 1 > /sys/class/gpio/gpio203/value
root@FriendlyARM:~# echo 0 > /sys/class/gpio/gpio203/value
root@FriendlyARM:~# echo 1 > /sys/class/gpio/gpio203/value
root@FriendlyARM:~#


Hermann.

Image
I confirm, this work OK. May be my problem is the load value too high (it is a small relay, not a LED). This relay has a 180 ohms value, so 18mA of current load. This would be OK (Datasheet H3 give 40mA) ?
Are you driving a relay directly from a GPIO? Have you got a diode across the relay?

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 106 on Tue Jun 04, 2019 5:48 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests